Конгресмените Марджъри Тейлър Грийн и Майкъл Клауд обвиниха директора на "Сикрет сървис" Кимбърли Чийтъл в некомпетентност, призоваха за нейната оставка и дори изразиха предположение, че може да е замесена в опита за покушение срещу Доналд Тръмп, предава BBC.

Марджъри Тейлър Грийн обвини директора на "Сикрет сървис" на САЩ Кимбърли Чийтъл в некомпетентност и предположи, че тя може да е замесена в опита за убийство на бившия президент Доналд Тръмп.

На изслушването в Конгреса в понеделник (22 юли) Чийтъл заяви, че преди опита за убийство на Тръмп на 13 юли е имало информация за "подозрително лице", но не и за заплаха. Тя също така потвърди, че опитът за покушение е най-големият провал на "Сикрет сървис" на САЩ от десетилетия насам.

"Никога през живота си не съм виждала по-некомпетентна жена. Чийтъл трябваше да подаде оставка. Вместо това тя прикрива всичко, отказва да отговаря на въпроси и да предава информация. Може би тя не е просто некомпетентна. Тя може да е съучастник", коментира Грийн.

Републиканецът Майкъл Клауд обвини Чийтъл, че е дала "неубедително извинение" за това защо покривът, на който е бил Томас Крукс, не е бил обезопасен и че е отстъпила от няколко отговора.

"От видеоклиповете в YouTube получих повече информация от тази, която предоставихте“, заяви той към Чийтъл.

В подкрепа на него се изказва демократът от Калифорния Ро Ханна, който пита: "Съгласна ли сте, че това е най-сериозният пропуск в сигурността на "Сикрет сървис", откакто (Роналд) Рейгън беше прострелян през 1981 г ? Ако имате случай на опит за покушение срещу президент, бивш президент или кандидат, трябва да подадете оставка".

На 13 юли по време на предизборна реч на Тръмп в Пенсилвания се стигна до стрелба, бившият президент беше прострелян в ухото, един човек от публиката беше убит, а други двама бяха тежко ранени. Тайните служби на САЩ заявиха, че са ликвидирали заподозрения, който е произвел няколко изстрела към сцената. Съобщава се, че той се е укривал на покрива на производствена сграда на около 100 метра от сцената, извън района, където се е провеждало събитието.