Председателят на Камарата на представителите на САЩ Кевин Маккарти заяви, че ще запази помощта за Украйна в законопроекта за финансиране на Пентагона. По-рано той заяви, че е изтеглил 300 милиона долара (553.58 милиарда лева), съобщи The Hill.

Кевин Маккарти е заявил пред репортери в Капитолия, че е решил да запази помощта за Украйна в размер на 300 млн. долара в законопроекта, след като е разбрал, че друга разходна мярка, която ще бъде разгледана следващата седмица - тази, която финансира Държавния департамент и външните операции - също включва средства за Киев.

Следващата седмица Камарата на представителите трябва да проведе едно процедурно гласуване за придвижване на четири законопроекта за бюджетните кредити, включително тези, които финансират Пентагона и Държавния департамент и външните операции.

"Това не решава проблема, защото в един от другите проектозакона има средства за Украйна", е заявил Маккарти относно изваждането на помощта за Украйна от законопроекта за бюджетните кредити за Пентагона. "Така че стана твърде трудно да се направи това."

"Камарата на представителите обаче ще гласува по измененията, с които помощта за Украйна да бъде премахната както от законопроекта за разходите за Пентагона, така и от този за Държавния департамент и външните операции", е допълнил  Гарет Грейвс от Републиканската партия. Но тези гласувания може и да не се състоят, ако законодателите блокират обсъждането на мерките.

Решението на Маккарти да остави помощта за Украйна в двойката законопроекти за бюджетните кредити вероятно ще предизвика противопоставяне от страна на Грейс, който се противопостави на процедурното гласуване за придвижване на законопроекта за бюджетните кредити на Пентагона по-тано, тъй като той включваше финансирането за Киев. Конгресменът се обяви против изпращането на допълнителни средства за Украйна.

Маккарти заяви пред репортери, че очаква Грийн да се противопостави на процедурното гласуване за придвижване на четирите законопроекта за разходите заради включването на помощта за Украйна.