Двама високопоставени полски генерали, началникът на Генералния щаб генерал Раймунд Анджейчак и командващият оперативните сили генерал Томаш Пьотровски, подадоха оставки поради конфликт с министъра на отбраната, съобщават Rzeczpospolita и RMF FM.

Исканията за оставката на двама от тримата най-важни командири на полските въоръжени сили вече са на бюрото на президента Анджей Дуда. Полските медии го нарекоха "земетресение в полската армия“.

Според Rzeczpospolita генералите подават оставки заради конфликт с ръководителя на Министерството на националната отбрана Мариуш Блашчак. Изданието припомня, че когато се появи информация за руска ракета, паднала край Бидгошч, Блашчак публично обвини Пьотровски в небрежност.

Журналистите отбелязаха, че оттогава ролята на Оперативното командване е маргинализирана. Блашчак избягва да работи с оперативния командир и изпраща задачи директно на Върховното командване на въоръжените сили.

Оперативното командване не участва във формирането на Подляската военна оперативна група за укрепване на полско-беларуската граница след информация, че членове на групата "Вагнер“ са преминали границата с Беларус. Полското министерство на отбраната реши да изпрати 10 хиляди войници на границата, като тази задача беше поверена на Върховното командване на въоръжените сили.

Освен това Върховното командване беше отговорно за евакуацията на поляците от Израел, въпреки че формално това трябваше да се поеме от Оперативното командване.

Решението на генералите да подадат оставки е повлияно и от използването на армията в предизборната кампания. Те говореха по-специално за видеото "Права и справедливост“, в което Мариуш Блашчак публикува документи относно плановете за отбранителната операция на страната.