Нидерландският крайнодесен лидер Тиери Боде беше нападнат и пребит в четвъртък вечерта от мъж с чадър, пише европейската редакция на Politico.

Боде, лидер на партията Форум за демокрация (FVD), беше в белгийския град Гент, за да изнесе лекция на събитие, организирано от консервативна университетска асоциация.

Във видео, публикувано в социалните медии от белгийския десен политик Филип Девинтър, се вижда как мъж се нахвърля срещу Боде, като го удря здраво с чадър.

Девинтер казва, че инцидентът е "позор за нашите служби за сигурност".

Според белгийското издание VRT нападателят е извикал антифашистко послание и е бил отведен от полицията.

Холандски политици от всякакъв вид осъдиха нападението.

"Напълно неприемливо е това, което се случи с Тиери Боде тази вечер“, написа в социалната мрежа X Франс Тимерманс, бивш ръководител на Зелената сделка на ЕС, който се кандидатира от листата на зелените социалисти на холандските избори през ноември. "Насилието никога не трябва да се толерира. Свободата на словото трябва да бъде защитена и извършителят да бъде преследван. Надявам се Боде да е добре“.

Марк Рюте, премиерът в оставка на Нидерландия, заяви в социалните медии: "Стойте далеч от политиците. Това, което се случи с Тиери Боде тази вечер в Гент, е напълно неприемливо. Вие се борите с идеите на политиците, с които не сте съгласни, с думи и никога, никога, с насилие.

Лекцията на Боде в университета продължи, но той каза пред Dutch Radio, че има "голяма цицина“ на главата си.

Боде е противоречива фигура. През 2021 г. той беше признат за виновен в "създаване на благодатна среда за антисемитизъм“ след няколко публикации в социалните медии, в които той сравнява мерките на правителството срещу коронавируса с Холокоста. Той също така смята, че причината за нахлуването на Русия в Украйна е "тесногръдата визия“ на Запада.