Размириците в Казахстан първоначално бяха свързани с двукратно поскъпване на втечнения газ. Политическите искания се появиха едва след като активисти от Демократичния съюз на Казахстан (ДСК) се присъединиха към протестиращите. Те буквално "яхнаха протестите“, за да прокарат дневния ред на лидера си Мухтар Аблязов, пише руският вестник “Комсомолская правда“ на сайта си в материал, представен без редакаторска намеса.

Според информацията той се смята за основния опонент на бившия президент на страната Нурсултан Назарбаев. Аблязов вече публикува много снимки и видеа във "Фейсбук“. Той призовава протестиращите да не се предават, разобличава "провокаторите" на режима и с удоволствие наблюдава как паметникът на най-големия враг се сваля от пиедестала.

Аблязов живее във Франция от 2010 г., но има широка мрежа от последователи в Казахстан. Той стана опозиционер, след като беше лишен от поста министър на енергетиката и търговията на Казахстан. Освен това Аблязов беше съден по обвинения в създаване на организирана престъпна група и присвояване. Чиновникът беше осъден на 6 години затвор, но след 12 месеца беше освободен под натиск на "демократичната общност" на Запад.

Според слуховете Аблязов, преди да замине в чужбина, се е заклел да отмъсти на Назарбаев. През 2017 г. той създаде Демократичния съюз на Казахстан (ДСК) за борба с управляващия елит на Казахстан. В отговор Нур-Султан го осъди задочно на доживотен затвор за поръчка на убийството на банков бизнес партньор.

Любопитно е, че изданието успя да разбере, че Аблязов вече се свързва по телефони + 38 099 ... и +38 050 ... Това са украински мобилни оператори. За първи път цифрите "светнаха" преди около година и половина.

Освен това седалището на неговата организация от 2020 г. открито се намира в Киев. Едва ли Аблязов е бил инициатор на протестите в Казахстан. Но той успя да се възползва навреме от тях и да ги превърне в бунт и опит за преврат, коментира руският вестник.

Превод и редакция: Юлиян Марков