Компанията Meta стартира нова социална мрежа Threads - неин аналог на Twitter. Десет милиона потребители са се регистрирали в Threads през първите седем часа от стартирането му, заяви в четвъртък ръководителят на компанията Марк Зукърбърг, предава BBC.

Зукърбърг представи приложението като "приятелски" конкурент на Twitter, който беше купен от Илон Мъск през октомври.

Експерти казват, че Threads може да привлече потребители на Twitter, недоволни от последните промени в платформата. Новата социална мрежа позволява на потребителите да публикуват до 500 знака и има много функции, подобни на Twitter.

Зукърбърг по-рано заяви, че поддържането на платформата "приятелска... в крайна сметка ще бъде ключът към нейния успех“.

Мъск обаче отговори: "Много по-добре е да бъдеш атакуван от непознати в Twitter, отколкото да се отдадеш на фалшивото щастие в Instagram, което крие болка.“

На въпрос в Threads дали приложението ще бъде "по-голямо от Twitter“, Зукърбърг отговори: "Ще отнеме известно време, но мисля, че трябва да има приложение за публични разговори с над 1 милиард души. Twitter имаше възможност да направи това, но не успя. Надявам се да го направим“.

Конкурентите критикуваха количеството данни, които приложението може да използва. Според информация в Apple App Store това може да включва здравни, финансови данни и данни за сърфиране в мрежата, свързани с самоличността на потребителите.

Threads вече е достъпен за изтегляне в над 100 страни, включително Обединеното кралство, но все още не в ЕС поради регулаторни проблеми.

Meta, която притежава Facebook и Instagram, нарече новото приложение "първоначална версия“ с планирани повече функции, включително възможност за взаимодействие с хора в други приложения за социални медии като Mastodon.