Компанията Neuralink на американския предприемач Илон Мъск създаде технология, която може да върне зрението дори на слепи по рождение. Тя вече е получила одобрение от Американската агенция по храните и лекарствата (FDA).

Според създателите в ранните етапи тази "визия“ ще има ниска разделителна способност, но с течение на времето ще "надмине естествената“. В бъдеще експерименталното устройство, наречено Blindsight, ще позволява виждане в инфрачервения, ултравиолетовия или дори радарен диапазон, поясни предприемачът в социалната мрежа Х.

Като пример Мъск посочи героя от научнофантастичния сериал "Стар Трек: Следващото поколение“ – Джорди Ла Фордж. Роден сляп, Ла Фордж прекарва по-голямата част от живота си, носейки устройство във формата на полумесец, прикрепено към отворите на слепоочията му, което му позволява да вижда.

Министерството на здравеопазването на САЩ определи Blindsight като "устройство за пробив“. Този етикет идентифицира устройства, които осигуряват лечение или диагностика на животозастрашаващи състояния. Целта е да се ускори разработката на устройството.

Мъск обяви разработването на неврочипове за възстановяване на зрението на незрящи още през март 2024 година. Тогава бе съобщено, че чипът е успешно тестван върху слепи маймуни.