Протестиращите са завзели международното летище в Алмати, пише руското издание "Коммерсанть“, позовавайки се на местните власти.

"Те (протестиращите - Комерсант) стигнаха до летището. По предварителни данни в момента на летището има около 45 нашественици. Когато влязоха, нашите служители напуснаха летището. В момента на завземането в терминала нямаше пътници. Бързо евакуирахме пътниците предварително. Изведоха ги през 11-та порта. Точно тогава кацна самолет. Военните напуснаха летището, но не знаем кога са напуснали. Сега ги няма. Служителите на летището сами евакуират пътниците“, съобщиха от пресслужбата на летището пред местния портал Orda.kz.

По-рано стана известно, че на фона на протестите в Казахстан е отменен полет от Москва до Алмати. Освен това летището на град Актау, разположено в югозападната част на Казахстан, спря да работи.

Протестите в Казахстан се провеждат от 2 януари. Демонстрантите поискаха намаляване на цените на втечнения газ, които от 1 януари 2022 г. нараснаха от 60 на 120 тенге (до 20 стотинки). Властите изпълниха това условие и върнаха предишната цена. Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев освободи правителството на страната, въведе извънредно положение и полицейски час в Нур-Султан, също в областите Мангистау и Алмати, а също така пое правомощията на председател на Съвета за сигурност вместо бившия президент на Казахстан Нурсултан Назърбаев.

Превод и редакция: Иван Христов