Министрите на страните от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК+) решиха да запазят плана за увеличаване на производството на петрол с 400 хиляди барела на ден през февруари. Това става ясно от разпространеното комюнике след среща на организацията. Следващото заседание на министрите ще се проведе на 2 февруари, отбелязват в редакцията на вестник "Коммерсант“.

"Потвърден е планът за корекция на производството и механизма за месечна корекция на производството, одобрен на 19-та среща на министрите на ОПЕК и страните, които не влизат в организацията, както и решението за коригиране на месечния общ добив с 0,4 милиона барела на ден през февруари 2022 г. в съответствие с приложен график“, става ясно от разпространения текст.

По-рано ОПЕК+ също потвърди план за възстановяване на производството на петрол през януари с 400 хиляди барела на ден. Русия и Саудитска Арабия, според условието, могат да увеличат производството на петрол със 109 хиляди барела на ден всяка, до 10,122 милиона.

Сделката на ОПЕК+ беше възобновена през май 2020 г. и предполагаше намаляване на общото производство от участниците с 9,7 милиона б/д. Към днешна дата квотата вече е намалена до 4 милиона б/д. Според графика страните по споразумението трябва да увеличават производството с 400 хиляди барела на ден всеки месец. Русия и Саудитска Арабия първоначално отчитаха квотата си от абстрактно ниво на производство от 11 милиона б/д.

Превод и редакция: Тереза Герова