След нахлуването на руските войски в Украйна, към май 2022 г. държавата вече е изчерпала боеприпасите от съветски тип Киев е разчитал на помощ от Запада, надявайки се, че ще бъде дадена възможно най-бързо, и поради това е загубил най-обучените си момчета. Това заяви командващият Сухопътните войски на Въоръжените сили на Украйна генерал-лейтенант Александър Павлюк, цитиран от УНИАН.

"Около месец май започнахме да изчерпваме съветските муниции, които бяха в нашите резерви по това време. И затова се надявахме, че западната помощ ще дойде много бързо. За съжаление, това не беше така. И ние загубихме много от най-подготвените момчета, които удържаха врага с живота си, с недостатъчно боеприпаси“, посочи той.

Павлюк смята, че ако партньорите са изпратили доставките навреме, е щяло да има много по-малко загуби сред личния състав на армията. Тази катастрофална тенденция се наблюдава и днес: Украйна вече има известен проблем с боеприпасите и с всеки ден забавяне губи своите герои, подчерта Павлюк.

По думите му, сега украинските власти правят всичко, за да гарантират, че бойците бързо ще получат всичко възможно. Армиите на Европа едва ли ще могат да проведат офанзива от подобно ниво на въоръжените сили на Украйна, но възлагат надеждите си на защитата на колективната сигурност на НАТО, подчерта командващият.

"Всички се надяват на колективна сигурност в системата на НАТО. Ето защо снабдяването на страната ни се превърна в такъв проблем, че няма боеприпаси и нямаме това, от което се нуждаем. Когато украинската армия се нуждае от милиони боеприпаси, за да възпира врага. И още повече да води съответни настъпателни действия“, подчерта военният.