Русия е понесла големи загуби в Украйна. Но руските въоръжени сили изучават, подобряват и внедряват опита от войната, заяви главнокомандващият въоръжените сили на САЩ в Европа генерал Кристофър Каволи пред Der Spiegel.

"В края на войната в Украйна, както и да изглежда, руската армия ще бъде по-силна, отколкото е днес. Тези сили ще бъдат на границата на нашия съюз. Те ще бъдат командвани от същите хора, които вече ни възприемат като врагове и тогава ще бъдем много ядосани за това как е преминала войната. Следователно ще имаме съперник с реални умения, масовост и ясни намерения, затова трябва да сме готови и се нуждаем от въоръжени сили, които могат да устоят на това“, заяви Каволи.

Генералът отбеляза, че Русия е постоянна заплаха за Алианса и сигурността в цяла Европа, защото Москва все повече си играе с играчи като Китай и Северна Корея. Това го прави глобален проблем, изцяло нова динамика.

"Заплахата е много сериозна. Предпочитам да опиша колко остра е тя за нас. НАТО трябва да има повече способности от нашия противник. Следователно трябва бързо да изпълним изискванията, произтичащи от отбранителните планове. Когато казвам бързо, имам предвид, че трябва бъдем по-бързи от руснаците, това е единственият начин, по който можем да ги сдържим“, добави американският командир.