Черноморският флот на Русия е бил принуден да предислоцира почти всички свои боеспособни кораби от Крим на други места, а основният му военноморски център е неефективен от атаките от Киев. Това заяви командващият ВМС на Украйна вицеадмирал Алексей Нейжпапа в интервю пред Reuters.

Нейжпапа заяви, че ударите на украинските ракети и военноморските дронове са причинили сериозни щети на базата в Севастопол, която е логистичен център за ремонт, поддръжка, обучение и съхранение на боеприпаси и изпълнява други важни функции за Русия.

"Тя е създадена в продължение на много десетилетия, може би векове. И сега те очевидно губят този център“, предположи Нейжпапа в интервю в Одеса преди Деня на украинския флот в неделя.

Украйна, която не разполага с големи военни кораби, използва безпилотни военни лодки, натоварени с експлозиви, за да атакува руски кораби, а също така атакува морски и други военни цели в Крим, използвайки ракети Storm Shadow и ATACMS.

"Почти всички основни боеспособни кораби са изтеглени от противника от главната база на Черноморския флот и се намират в Новоросийск, някои от тях в Азовско море“, отбеляза той.

По думите му, руската военноморска база в Новоросийск на източното черноморско крайбрежие няма толкова обширни съоръжения като Севастопол в Крим, който служи като място за съхранение и товарене на крилати ракети, използвани от военни кораби за нанасяне на въздушни удари в Украйна.

"Разбирам, че сега в Новоросийск се опитват да решат този проблем“, казва той, наричайки го "основният проблем“ за флота.

Нейжпапа заяви още, че Украйна е унищожила или повредила 27 военни кораба, включително пет, които според него са били загубени от морски мини, поставени от украински военноморски дронове близо до Севастополския залив.

В знак на засилване на отбранителната позиция някои руски военни кораби, които рядко навлизаха в Азовско море източно от Крим, сега са там редовно, посочи Нейжпапа.

Според него в момента Черноморският флот се използва основно за логистика, контрол над малка част от крайбрежната територия и за изстрелване на крилати ракети "Калибър" към Украйна.