Контраофанзивата на Въоръжените сили на Украйна върви по план, увери командващият Сухопътните войски на страната генерал Александър Сирски в интервю за американския телевизионен канал ABC News.

За разлика от главнокомандващия ВСУ Валерий Залужний, Сирски отрече Западът да тласка Киев към атаки.

"Всички искаме да постигнем резултат, засега всичко върви според плановете, които са изготвени и одобрени. Бих го нарекъл естествен процес на постигане на нашата победа без натиск от когото и да било“, коментира украинският генерал.

По думите му "противникът понася 8 или дори 10 пъти повече загуби, особено по отношение на броя на загиналите военнослужещи“.

Освен това Сирски изрази увереност, че Украйна ще освободи Бахмут.

Коментар пред американския телевизионен канал даде и Александър Търнавски, командир на Таврийската оперативно-стратегическа групировка войски, която води настъпление на юг. Според него ситуацията там е "стабилна“, а "основното е, че Украйна все още не е използвала пълния си потенциал“. Той обаче призна и за загуба на военна техника.

"Руснаците целенасочено удрят западна техника. Опитват се да унищожат колкото се може повече техника. Това е приоритет за тях“, увери генералът.

Според украинските командири целта на контранастъплението е да се изтощят руските сили и да бъде постигнат пробив, към който след това да бъдат насочени основните сили.