След една-две седмици врагът ще стигне до покрайнините на Покровск след боеве в полетата. Това заяви в ефира на Radio NV ветеранът от руско-украинската война, бивш командир на рота на батальон "Айдар“ Евгений Дикий.

По думите му, не може да се говори за стабилизиране на ситуацията за Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) на Покровско направление в смисъл на спиране на руското настъпление.

"Единственият участък, където врагът продължава да напредва, е самият Покровск“, казва Дикий.

Според него нещата са наистина зле за украинците на Покровския участък на фронта.

"Именно при Покровск - нещата са много зле. Дори на съседните Часовоярски и Торецки - това е много по-близо до тази формулировка, която всъщност не ми харесва, но вече се е вкоренила - а именно за "стабилност“. Там се бият жестоко за всеки метър и ако има настъпление на врага, то е изключително бавно, но в други участъци на фронта или няма настъпление, или има наше настъпление, като например Лиманския участък“, обяснява Дикий.

Той отбеляза, че е важно да се разбере, че при Покровск боевете продължават в полетата - сега разстоянието от фронтовата линия до града е 10 км.

"Разбира се, това много близко. Това означава, че града е бомбардиран с всичко. 10 километра – такъв обсег нямат само минометите. А всяка стволна артилерия стига, дори на говоря за "Град“ и всичко друго. Тоест, фактически, градът вече е фронтови. И прогнозата ми за битките в полетата край Покровск, специално подчертавам - това все още не са битки за Покровск, прогнозата ми за битките в полетата край Покровск е песимистична - не мисля, че ще успеем да ги удържим там за дълго време. Седмица-две", казва Дикий.

В тази връзка той отбеляза, че цивилните от Покровск трябва да бъдат евакуирани.

"За съжаление, ние наистина губим Покровск, това трябва да се признае, за да се улесни евакуацията по всякакъв начин“, казва Дикий.

Бившият командир от "Айдар“ посочва, че руснаците се движат към Покровск с максимална скорост и скоро, очевидно, ще достигнат покрайнините на града. В същото време той е убеден, че този факт не означава, че ще го вземат бързо.

"Винаги сме много силни в битките в градските райони, като цяло, в градските райони е много по-добре да държим отбраната, отколкото на открито, когато всяка къща фактически се превръща в единственото такова укрепление, когато всяко мазе е складово помещение, това е съвсем друга история, когато ти си в землянките, а отгоре летят ФАБ“, подчерта Дикий.

Той отбеляза, че градът може да бъде унищожен от контролирани въздушни бомби, но това ще отнеме време.

"Нека ви напомня, че руснаците превзеха Бахмут за 10 месеца и платиха толкова много за Бахмут, че след тази история "Вагнер“ се разбунтува. Авдеевка, много по-малка от Бахмут, руснаците превзеха за четири месеца“, отбеляза Дикий.

Той смята, че ВСУ почти неизбежно ще трябва да се бият в Покровск, че всъщност ще има битка за Покровск в градските райони.

"Но тази битка в градските райони може да продължи с месеци и да коства на врага всичките му останали човешки резерви, това наистина може да се превърне в една от последните битки, поне в тази част от нашата война“, заключи Дикий.