"Руските войски са довели така наречените "кадировци" край село Липци в Харковска област. Очевидно в близко бъдеще в това направление на фронта ще има изостряне на обстановката, прогнозира командирът на батальона за ударни системи от безпилотни летателни апарати (БпАК) "Ахил" на 92-ра отделна десантно-щурмова бригада на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Юрий Федоренко, предава УНИАН.

Според него "руските сили обикновено пускат "кадировци", когато се готвят за определена ескалация и е необходимо да възстановят "реда" в своите войски. Именно "кадировците" са тези, които имат право да принуждават насила тези, които отказват да изпълняват бойни задачи", допълва Федоренко.

Боецът отбеляза, че целта на руската армия е да се доближи максимално до Харков, за да вземе под огнен контрол определени райони на този областен център.

"Освен това руснаците искат напълно да окупират Волчанск", за да създадат по-нататък плацдарм за настъпление в тила на групировката украински войски, която се отбранява на направление Купянск:

"Град Волчанск е почти изтрит от лицето на земята, но силите за отбрана държат позиции и по-голямата част от града е под наш контрол. Противникът не успява да напредне".

Не по-малко важно за руснаците е да се опитат да заемат "левия бряг на Оскол, левия бряг на Купянск", отбелязва Федоренко:

"В този случай те ще могат да създадат възможности за форсиране на река Оскол и като следствие да заемат и десния бряг на Купянск, който е една от доминиращите височини".