Полковник Иван Винник, командир на 72 отделна механизирана бригада е освободен от длъжност. Той трябва да бъде назначен на по-висок пост, пише New Voice.

"Господа офицери, сержанти, войници! От лятото на 2022 г. до днес - изминах дълъг и труден път. Но той не беше труден, защото не го изминах сам. Имах до себе си лоялен и мотивиран екип. Благодаря на всеки един от вас за търпението, волята и силата. Благодаря ви, че ме изслушвахте, чувахте, говорехте, съветвахте. Благодаря ви, че се борихме заедно. Благодаря ви, че бяхте до мен. Наистина го оценявам. За мен е чест да бъда част от "Черните запорожци" и връзката, която се създаде между нас, ще остане завинаги. Учете се. Борете се. Не отпускайте ръце и уверено крачете към нашата Победа" - се посочва в обръщението на командира на страницата на 72 ОМБр във Facebook.

Миналата седмица Оперативно командване "Север" на Въоръжените сили на Украйна е съобщило, че Винник е назначен на по-висок  пост "с цел повишение и за предаване на боен опит". Командването е отбелязало, че боецът е "пример за истински и честен боен офицер, опитен и човечен командир".

"Под негово ръководство бригадата извървя труден път, но достойно отбраняваше поверените й направления на отбрана. Първо бе Бахмут, после Угледар, където през януари-февруари 2023 г. бригадата успя да отблъсне една от най-големите офанзиви по време на руско-украинската война. Опитна, смела, мъдра. Грижи се и уважава личния състав, независимо от званието и длъжността, но е взискателна в отговорното изпълнение на задачите", отбелязват в ОК "Север".