Лошо обучените наборници също допринасят за загубата на територии в източната част на Украйна, обясниха пред Associated Press командири от Въоръжените сили на страната (ВСУ).

"Те не получават дори най-ниското ниво на обучение, необходимо за нашите (бойни) операции. Някои хора не искат да стрелят. Те виждат противника на огнева позиция в окопите, но не откриват огън. Ето защо хората ни умират. Когато не използват оръжия, те са неефективни. Страхът поражда паника и хаос. Това е и причината за нашите поражения", казва командирът на батальон от 47-а бригада.

Други срещат трудности при сглобяването на оръжия или координирането на основни бойни движения и им липсват основни познания по топография. Някои просто напускат позициите си.

Командири и войници от четирите бригади, защитаващи района на Покровск, казват, че мобилизираните нямат дори минималното ниво на подготовка.

"Основният проблем е инстинктът за самосъхранение на начинаещите. Преди хората можеха да стоят до последния момент, за да заемат позиция. Сега, дори когато има лек обстрел на огневите позиции, те отстъпват. Не, има мотивирани хора, но просто са много, много малко. Позицията се държи, докато ги има тези мотивирани и всеотдайни хора", казва военнослужещ от 110-а бригада.