Руснаците разработват своите системи за радиоелектронна борба (РЕБ) повече от 40 години и сега те са на изключително високо ниво. Това призна в ефира на телемаратона Андрей Отченаш, командир на екипажа на БпЛА "Кара Небесная“ от 4-та оперативна бригада със специално предназначение "Рубеж“, съобщава УНИАН.

"За съжаление, врагът разработва системи за РЕБ и държава, която прави това повече от 40 години и разбира стойността на тези системи, не може веднага да изостане. Трябва да погледнем истината в очите – системите за РЕБ на Русия са на изключително високо ниво“, отбелязва военният.

По думите му в участъка на фронта, където бригадата "Рубеж“ държи отбраната, е имало случаи, когато поради големия брой окопни единици за РЕБ и големи превозни средства понякога е било невъзможно да се работи нормално с "нашите птици“ (има се предвид дронове – бел.ред.)

"Те задушиха абсолютно, абсолютно всичко и ние трябваше да намерим нови методи, бързо да променим честотите, бързо да се научим да управляваме коптерите без сателити или по принцип с много лоша комуникация, т.е. на наш собствен риск. Ние, разбира се, изпълнихме задачите и войниците от бригада "Рубеж“ се справиха на 100%, но въпреки това е много ясно, че руските системи за РЕБ, за съжаление, са на много високо ниво“, обобщо Отченаш.