Руското командване е прехвърлило част от чеченския спецназ "Ахмат“ на фронта при Харков, като "кадировците“ се появяват главно там, където е необходимо да се въведе ред в руските войски. Това заяви в ефира на "КИЕВ24" командирът на дивизиона ударни безпилотни летателни комплекси "Ахил" от 92-ра отделна десантно-щурмова бригада Юрий Федоренко.

На въпрос за обстановката на Харковското направление, в района Липци-Глубокое, той отбеляза, че в участъка Глубокое руската войска продължава да провежда ударно-щурмови действия.

"Интензивността се поддържа на средно ниво. И по един или друг начин те се опитват да натрупат допълнителни сили и средства за извършване на ударни и щурмови действия“, заяви командирът.

Освен това той отбеляза, че в същото време руснаците са разположили части на "Ахмат“ на този участък от фронта.

"Това показва, че поради действията на Силите за отбрана противникът е деморализиран, тъй като подразделенията на "Ахмат“ се появяват главно там, където е необходимо да се възстанови редът в руските окупационни сили, както в редовните, така и в частните военни компании, като "Шторм-Z“, пояснява Федоренко.

Той обясни, че "именно кадировците имат пълната власт да наказват, принуждават и дори да налагат смъртни присъди на бойното поле“.

"Това влияе така на руските окупатори, че след получаване на лека травма, например рана на крака, с която да се върнат, да им бъде оказана помощ, да продължат да съществуват..., врагът избира да изстреля куршум в главата и това е страхът от собствения им народ. Русия винаги е воювала така. Продължава да воюва така и сега“, отбелязва военнослужещият.

Така, заключи той, "в момента силите за отбрана имат пълна инициатива в ръцете си, врагът не няма успех“. "Но ние разбираме, че с времето врагът, за съжаление, ще увеличи усилията си“, казва Федоренко.