Без плацдарм на левия бряг, е невъзможно за руската армия да форсира река Оскол. Това заяви командирът на батальона за ударни дронове "Ахил“ към 92-а отделна щурмова бригада "Атаман Иван Сирко“ Юрий Федоренко в ефира на телевизионния канал "Еспресо“, кометнирайки ситуацита на Харковското направление.

"Да достигнеш левия бряг с един или двама пехотинци е едно, но врагът все още не е успял да се закрепи на тези позиции, твърде рано е да се каже, че противникът е достигнал левия бряг и противникът няма възможност да се закрепи сега“, подчерта той и добави, че в следващите 5 дни ситуацията ще се изясни напълно.

Федоренко смята, че е преждевременно да се говори за преминаване на руснаците през река Оскол. "Основната задача на врага е да завземе плацдарм на левия бряг, тъй като, според мен, без да го завземете, в частност при Купянск-Узловой, не е възможно да премине през река Оскол“, подчерта той.

Командирът на батальон "Ахил“ отбеляза, че дори руснаците да успеят да превземат плацдарм, преминаването на река Оскол ще бъде "трудно предизвикателство“.

"Знам точно за какво говоря, защото през есента на 2022 г. пресякохме река Оскол и това продължава да е същото изпитание, особено като се вземат предвид технологиите, които съществуват през 2024 г., по-специално ударните дронове“, подчерта Федоренко.

Според него ВСУ активно работят върху предпоставките, които ще позволят да спрат руската армия, да поемат тактическата инициатива и да не позволят на руснаците да преминават на левия бряг на река Оскол.