Всички руски балистични ракети "Кинжал“, изстреляни по столицата на Украйна след получаване на системата за противовъздушна отбрана Patriot, са били успешно прехванати. Това увери в интервю за Укринформ командирът на 96-та зенитно-ракетна бригада от ВВС на Украйна полковник Сергий Яременко.

"Когато работим срещу балистиката, за нас няма значение дали това е Х-47М "Кинжал“, или "Искандер-М“, или 48Н (ракета за С-400), или "Циркон“, изстрелян от ракетния комплекс "Бастион“ . За нас това е преди всичко балистична цел. По-късно анализаторите и експертите, на базата на определени характеристики и търсенето на отломки, идентифицират точно коя е била въздушната цел. Ще кажа само едно: всички "Кинжали“, които бяха изстреляни в столицата на Украйна, от момента, в който бе обявено, че Patriot е поставен на бойно дежурство, бяха успешно прихванати. От началото на май 2023 година нито една балистична цел не е достигнала целта си в пределите на столицата ни. Повече от 20 "Кинжала“ бяха изстреляни около Киев и всички те бяха успешно прихванати“, категоричен бе Яременко.

Отговаряйки на въпроса защо Русия вече е спряла активния обстрел на Киев, комнандирът отбеляза, че това не се дължи на факта, че Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) ефективно отблъскват атаките.

"Русия, разполагайки с наличните средства, определя списъка на обектите за нанасяне на удари. Може би през този период тя се интересува от други цели. Но периодично, разбира се, под въздействието на вражески удари попадат и важни държавни обекти в Киевска област. Готови сме всеки ден, всяка секунда по всяко време на денонощието за подобни предизвикателства“, увери командирът на бригадата.

Коментирайки въпроса за противодействието на зенитните ракети, Яременко подчерта, че най-ефективната борба срещу тях е унищожаването на носителя на управляемата авиационна бомба.

"Няма носител – няма да има и управляема авиационна бомба. Имаме оръжия, способни да направят това, но те са доста малко. Имаме нужда от оръжия, имаме нужда от зенитни управляеми ракети за това“, поясни той.