Обстановката на Торецкото направление е свръхсложна, руснаците се опитват да пробият отбранителната линия на Въоръжените сили на Украйна. Това заяви заместник-командирът на 2-ри десантно-щурмови батальон от 95-а Полеска отделна десантно-щурмова бригада Сергей Поемчук, цитиран от УНИАН.

"Оперативната обстановка е изключително сложна, но противникът се опитва да пробие нашата защитна линия и да превземе Торецк, за да продължи напред“, отбеляза той.

По думите му, за руснаците Торецк е стратегическо селище, което трябва да им отвори пътя към Константиновка, Краматорск и Славянск. "На първо място в Славянск, защото от 2022 г. те имаха задачата да превземат този град на всяка цена“, казва Поемчук.

Той заяви още, че руските войски използват всичко възможно - от жива сила, която никога не щади, до тежка бронирана техника, КАБ, ФАБ и артилерия.

Поемчук отбеляза също, че неговото подразделение има нужда от закупуване на дронове Heavy Shot. "Този ​​атакуващ БПЛА е уникална украинска разработка, за която има много положителни отзиви. Врагът отдавна ги е кръстил Баба Яга и адски се страхува от тях. Именно този ударен БПЛА има товароподемност до 40 кг, което позволява използването на подходящи боеприпаси срещу противника, преминавайки в тила му, унищожавайки концентрации на противника, неговата лекобронирана техника, укрепления и не позволявайки му да напредва“, разказва той.