В коментар за Hromadske командирът на 47 Отделна механизирана бригада (ОМБр) "Магура“ Александър Ширшин намекна за "известни пропуски сред съседните части“, които са довели до падането на донецкото село Прогрес под контрола на руснаците.

Обстановката в неселото място остава тежка. В някои райони ситуацията е стабилизирана, а в други продължава да се разпада, допълни военният на Киев с позивна "Гений“.

"Ако говорим за 47-ма бригада, в един момент бяхме обкръжени, почти от всички страни, но за другите бригади, които стояха, не мога да кажа нищо. Възможно ли бе да го удържим? Има неща, които са повлияли на това, определени фактори - човешки, управленски, наличието на нашите сили и средства, силите и средствата на противника, които за съжаление ни превъзхождат. И някои други моменти, за които не мога да говоря, но ако се бяхме построили малко по-различно, можехме да го запазим“, изрази увереност Ширшин.

Според него в този район "е имало известни пропуски сред съседите“ на неговата част. Те се опитали да стабилизират ситуацията, но - според Ширшин, са предприели напълно погрешна стъпка.

"Когато възникна такава ситуация и бяхме изпратени на стабилизационни действия, според мен това беше напълно погрешна стъпка, т.е. трябваше да направим маневрена защита, просто да се откажем от Прогрес, да застанем на друга линия и да спечелим. Имахме време за това. Поради факта, че нашите генерали не правят крачка назад, ние оставаме до последния войник. За съжаление претърпяхме известни загуби, които можеха да бъдат избегнати и можехме да имаме по-добър резултат“, обясни "Гений“.

Военният изрази мнение, че ситуацията "ще се стабилизира с времето“.

"Въпросът е просто в кой момент“, добави той.