За демобилизацията в Украйна трябва да се говори, след като е проведена правилната мобилизация, защото това е много по-сложен процес. Това подчерта пред LIGA.net Николай Волохов, командир на подразделение "Тера“ в Трета отделна десантно-щурмова бригада Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), създадена чрез сливане на подразделенията на ССО "Азов“ от бивши ветерани от едноименния батальон.

"Можете да ме пуснете (много e просто). Ще намерим ли боец, който за предпочитане е по-добър? Все още не е ясно колко хора се мобилизират, колко е ефективно всичко  – следователно не можем да говорим за това как и кого да демобилизираме“, отбеляза той.

Волохов призна, че има "специфична“ позиция за демобилизацията, която се различава от общото мнение, преобладаващо сред военните.

"От една страна, аз съм наясно, че ако пуснем професионалисти, това ще навреди на бизнеса, но ако искаме да спечелим, трябва да сме иновативни. Ако ми кажат сега: "Ти си свободен“, бих го приел като акт на уважение към мен“, каза Волохов.

Според него човек, който "получава тази свобода“, или ще продължи да служи, или ще се откаже, или ще "рестартира“ - например ще смени военната си специалност.