Ако войната в Украйна бъде "замразена“ на съществуващата фронтова линия, то в бъдеще Русия може да предприеме нова инвазия и войските й да стигнат до река Днепър, а също така да превземат Одеса и Николаев. Това мнение изрази временно изпълняващият длъжността командир на полка "Кастус Калиновски“ Павел "Дзядзка“ Шурмей в интервю за Online.ua.

"Когато Русия претърпи поражение, при което ще бъде принудена да се върне към границите от 1991 година, тогава в главите им ще има повече разбиране, че няма нужда да започват нова война, защото тя ще завърши много неприятно“, добави той.

Беларуският батальон на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) бе сформиран още през март 2022 година, в началото на войната. През май с.г. бе реорганизиран в полк.

"Доброволците от Калиновския полк смятат Русия за общ враг на Беларус и Украйна. Освобождаването на Украйна от руските окупатори неминуемо ще доведе до отслабването и, надяваме се, до началото на краха на режима на Путин. Това ще постави край на историята на съществуването на режима на Лукашенко в Беларус. Това е мисията на Калиновския полк: "Освобождението на Беларус чрез освобождението на Украйна“, се казва в изявление на полка.