Загубата на Угледар не е критична за Украйна, убеден е командирът на батальона за ударни дронове "Ахил“ от 92-ра специализирана бригада на Въоръжените сили на Украйна Иван Сирко Юрий Федоренко. Той заяви това в ефира на "Киев24“, коментирайки съобщението, че украинският гарнизон се е изтеглил от Угледар.

"Това не е критична ситуация – загубата на Угледар. Така или иначе ще трябва да върнем всички територии. Понякога, за да спечелим стратегически във войната, е необходимо да загубим битка“, заяви Федоренко.

В същото време той обърна внимание на факта, че Русия продължава постепенно да изпълнява своя план за окупиране на украинска територия.

"Чрез пълзящо настъпление по един или друг начин с непропорционални загуби на резултата, който получават на бойното поле, врагът ще се опита да напредне в близко бъдеще. Що се отнася до загубата на определени населени места, те се определят по-специално от военна целесъобразност и , най-важното, за да запазим живота и здравето на нашите военнослужещи“, отбеляза командирът от "Ахил“.

Военният посочи, че основният ресурс, с който разполага Украйна, са хората. Той подчерта:

"Защото можете да имате различни безпилотни системи, артилерия, но ако няма пехота, щурмова пехота, която да е способна да държи позиции и да изпълнява задачи, тогава, за съжаление, това ще доведе до провал на бойното поле“.

Според Федоренко настоящата ситуация "е сложна история, която се дължи на редица фактори“. Той припомни, че "събуждането“ на фронта започна, когато имаше забавяне от западните партньори, почти седем месеца, в доставката на нови оръжия и боеприпаси.

"Именно тогава врагът започна своето пълзящо настъпление и имаше успех както в района на Бахмут, така и като цяло имаше раздвижвания в Донецка област, включително при Харков“, отбеляза Федоренко.

Той подчерта, че ВСУ ще изпълняват всички необходими задачи, за да спрат максимално руснаците и да създадат предпоставки за деокупация на част от своите територии.

"Това е пряко повлияно от нашите партньори в посока чрез финансова подкрепа, оръжия и чрез политически решения за използване на определен набор от оръжия за атаки в дълбочина на Руската федерация, според мен ние също ще вземем такива решения. Трябва да изтощим врага и на неговата територия", подчерта командирът на батальона.

Според него е необходимо да се изчерпят ударните и щурмови възможности на руснаците. Военният добави:

"Само когато врагът губи способността си да щурмува, ние получаваме способността да го изхвърлим от заетите позиции и да говорим за планиране на операция за освобождаване на определена територия“.

Според Федоренко след превземането на Угледар руснаците ще се активизират в още няколко района.

"Според мен Силите за отбрана ще успеят да стабилизират ситуацията в повечето райони. Но да се спре придвижването на противника на 100%, за голямо съжаление, е невъзможно към днешна дата. Правим всичко възможно и в бъдеще може да имаме успех“, заяви той.

Според него близкото бъдеще, за месец октомври, ясно показва, по сигнали от руснаците, че ще бъдат активирани още редица участъци от фронта.

"В частност, говоря за Харковска област, но дали противникът ще успее да реализира всичките си намерения, според мен това няма да е възможно. Ситуацията е сложна. Но не може да се каже, че е губеща“, обясни украинският боец.