Националният конгрес на Колумбия предложи да се забрани продажбата в страната на сувенири с лика на известния наркобарон Пабло Ескобар. По този начин държавата се стреми да се отърве от асоциациите с образа на един от най-жестоките си престъпници.

Инициативата обаче среща съпротива от търговци, които продават подобни сувенири на туристи от цял ​​свят, пише The Independent.

По-конкретно, законопроектът предлага глоби до 170 долара за продавачи на стоки, изобразяващи Ескобар и други осъдени престъпници, и ще позволи на полицията да глобява онези, които носят тениски, шапки и други елементи от облеклото, които "прославят" известния наркобарон.

"Тези предмети повторно травматизират хората, които са били жертви на убийци. Трябва да защитим правото на жертвите на възстановяване... и да намерим други символи за нашата страна“, казва Кристиан Авенданьо, говорител на колумбийската Зелена партия, която е изготвила законопроекта .

Според него е време Колумбия да се отърве от имиджа на страна на мафиотски лидери.

"Не можем да продължим да възхваляваме тези хора и да се държим така, сякаш престъпленията им са приемливи. Има други начини за разрастване на бизнеса и други начини да продадем Колумбия на света", обясни политикът.

Както отбелязва Авенданьо, неговият законопроект ще призове колумбийското правителство да разследва колко хора изкарват прехраната си, продавайки стоки на Ескобар и каква е пазарната стойност.

Законопроектът трябва да премине през четири етапа на дебат, преди Конгресът да го одобри и ако бъде одобрен, ще има "преходен период", в който правителствени служители ще работят с продавачите на сувенири, за да намерят нови начини за реализация на пазара на Колумбия.

"Мисля, че това е глупав закон“, посочва уличният търговец Рафаел Нието, който продава магнити и тениски на Ескобар, както и по-традиционни сувенири, в историческия квартал Ла Канделария в Богота.

С какво е известен Пабло Ескобар?

Пабло Ескобар създава мощния картел Меделин през 80-те и началото на 90-те години на миналия век, доставяйки наркотици на САЩ и други страни. През това време той натрупа състояние от 3 милиарда долара, което го направи един от най-богатите хора в света по това време.

За да поддържа наркоимперията си на повърхността, Ескобар нарежда убийствата на приблизително 4000 души, включително видни политици и служители на реда.

Наркобосът беше застрелян през 1993 г. в Меделин, докато се опитваше да избяга от отряд от над 300 полицаи, подкрепяни от американската Администрация за борба с наркотиците.

Престъпленията на Ескобар са добре известни в Колумбия, но през последните години световната му слава избухна с нова сила благодарение на сериала на Netflix Narcos (Нарко).

Стоки с образа на наркотрафиканта, неговата лична карта или известни лозунги често се продават на щандове за сувенири в цялата страна, докато в родния му град Меделин туристическите агенции предлагат исторически обиколки на места, свързани с живота на Ескобар.