Президентът на Колумбия Густаво Петро обяви закона за забрана на коридата в латиноамериканската държава, отбелязвайки края на бикоборството като практика, призната в конституцията като част от националната култура, пише CNN.

Пред голяма тълпа от активисти и хора, събрани в центъра на столицата Богота, Петро обяви подписването на закона срещу коридата, известен като "Няма повече "оле“, който според колумбийския президент слага край на "правото да убиваш животни в името на "спектакъла“. Това е резултатът от преразглеждането на решението на Конституционния съд от 2018 г., с което се разреши провеждането на корида в градовете и селата, заради традицията в страната.

"Културата, а още по-малко съдилищата, не могат да кажат, че убийството на съзнателни същества, живи същества, заради удоволствието е част от културата. Ако се забавляваме да убиваме животно, тогава бихме се забавлявали и да убиваме хора“, заяви Петро.

Законопроектът първоначално беше приет от Конгреса в края на май. Законът важи за цялата страна и забранява всякакви събития, т.е. зрелища, свързани с бикоборството. Местата, където досега са се провеждали кориди, могат да бъдат превърнати в културно пространство.