Шестима гласоподаватели от Колорадо, които твърдят, че Доналд Тръмп няма право на президентския пост, защото е участвал в бунтове, настояват Върховният съд на САЩ да потвърди съдебното решение, което му забранява участието в първичните избори на Републиканската партия в щата, предаде Reuters.

Ищците отправят ново искане, докато съдиите (от Върховният съд на САЩ) се подготвят да изслушат аргументите по политическия казус от 8 февруари насам.

Тръмп поиска от съдиите да отменят решението на Върховния съд на Колорадо от 19 декември, което установи, че Тръмп е участвал в бунт, чиято кулминация е на 6 януари 2021 г.

"Вместо да предаде властта по мирен начин, Тръмп умишлено организира и подстрекава тълпа с насилие да атакува Капитолия, в отчаян опит да предотврати преброяването на гласовете на избирателите, подадени срещу него", заявяват ищците в своето изложение до Върховния съд.

Първичните избори на републиканците в Колорадо са насрочени за 5 март т.г. Тръмп е основен претендент за номинацията на своята партия, за да се изправи срещу президента демократ Джо Байдън на изборите в САЩ на 5 ноември. Бившият губернатор на Южна Каролина Ники Хейли е последният конкурент на Тръмп за номинацията.

Ищците - четирима републикански избиратели и двама необвързани избиратели, които са подкрепени от либералната контролна група "Граждани за отговорност и етика във Вашингтон" (CREW), подадоха иска си през септември. Искът е част от по-широкообхватни усилия за дисквалифициране на Тръмп от щатските избори съгласно 14-ата поправка на Конституцията, така че евентуалното решение на съдиите относно първичните избори в Колорадо може да определи изхода от този стремеж.

Тръмп също така обжалва пред съд в Мейн решението на висшия изборен орган на този щат, с което му се забранява да участва в първичните избори съгласно 14-ата поправка. Това дело е спряно, докато Върховният съд се произнесе по делото в Колорадо.

Адвокатите на Тръмп твърдят, че президентите са освободени от "клаузата за дисквалификация" на Конституцията - раздел 3 от 14-та поправка. Разпоредбата забранява заемането на публична длъжност на всеки "служител на Съединените щати", който е положил клетва в подкрепа на Конституцията и след това "е участвал във въстание или бунт срещу нея, или е оказвал помощ или утеха на нейните врагове".

14-ата поправка е ратифицирана след Гражданската война в САЩ от 1861-1865 г., в която южните щати, разрешаващи практикуването на робство, се разбунтуват в опит да се отделят.

Адвокатите на Тръмп също така твърдят, че той не е участвал във въстание. Те пишат в кратък доклад до съдиите, че усилията за дисквалификация "обещават да отприщят хаос и безредие".

Решението на Върховния съд на Колорадо бележи първия случай, в който клаузата за дисквалификация се използва, за да се установи, че кандидат за президент няма право да се кандидатира.