Украинският милиардер Игор Коломойски, който бе арестуван в събота по обвинение в измама и легализация на незаконно придобито имущество, отказа да плати гаранцията, определена му от  Шевченковския районен съд в Киев и през следващите два месеца ще остане в следствения арест. Сумата, която трябваше да бъде внесена, бе в размер на 509 милиона гривни (около 25 милиона лева), предава РБК-Украйна.

Адвокатите на Коломойски подготвят обжалване. "Установено е, че през 2013-2020 г. Игор Коломойски е легализирал повече от половин милиард гривни, като ги е прехвърлил в чужбина, използвайки инфраструктурата на контролирани банкови институции", се казва в изявление на украинската служба по сигурността.

Коломойски е един от най-богатите хора в Украйна и бивш спонсор на сегашния президент  Володимир Зеленски - бизнесменът финансираше шоуто на Зеленски и предизборната му кампания през 2019 година.

На въпрос на журналист дали Коломойски планира да плати гаранцията, определена от съдията, адвокатите на милиардера бяха категотични, че "никой няма да плаща“.

Според защитниците на олигарха съдебното заседание е проведено с редица нарушения и не им е дадено време да съберат материали по случая, така че сега те подготвят жалба.

Освен това адвокатите отбелязаха, че Коломойски има заболявания, които не са били споменати по време на разглеждането на делото в съда. Защитниците не уточниха от какво точно страда олигархът.

В събота сутрин Службата за сигурност на Украйна съобщи, че Коломойски е заподозрян в пране на голяма сума чрез изтеглянето й в чужбина. По-специално, подозрението беше обявено по два члена от Наказателния кодекс на Украйна, а именно измама (чл. 190) и легализация (изпиране) на имущество, придобито по престъпен път (чл. 209).

След разглеждане на делото Шевченковският районен съд на Киев избра мярка за неотклонение на олигарха – той бе арестуван с възможност за освобождаване под гаранция.

През февруари тази година Службата за сигурност на Украйна извърши обиски в дома на Коломойски. Тогава това се случи като част от разследване на измами в "Укртатнефт“ и "Укрнафта“. След извършените обиски служителите на реда обявиха подозрения на висшия мениджмънт на гореизброените фирми. Ръководството на компанията бе заподозряно в изтегляне на значителни количества петролни продукти на свързани компании. Това им е позволило да избегнат плащането на данъци.