На фона на продължаващото разширяване на производството и смекчаване на политиката към наркотици кокаинът е на път да измести петрола от челното място в списъка на експортните продукти на Колумбия, според оценки на Bloomberg.

Износът на петрол отчете спад от 30% през първото полугодие, а тенденцията при търговията с кокаин непрекъснато се покачва, което означава, че наркотикът може да се превърне в експортен продукт номер една на Колумбия още тази година, прогнозира икономистът на Bloomberg Фелипе Ернандес.

"Изчисляваме, че приходите от износ на кокаин са скочили до 18,2 милиарда долара през 2022 г. – не много зад износа на петрол от 19,1 милиарда долара миналата година“, пояснява Ернандес. "Правителството унищожава лаборатории, където листата на кока се преработват в кокаин, но това не е попречило на производството да се разшири“.

Производството на кокаин в Колумбия скочи до рекордните 1738 тона миналата година, докато количеството земя, засята с кока, суровината за производството на наркотика, се е увеличило с 13% до рекордните 230 000 хектара през 2022 г. спрямо предходната година, според данни в доклад на Службата на ООН по наркотиците и престъпността, публикуван тази седмица.

Ернандес казва, че увеличаването на производството на кокаин е имало краткосрочен ефект върху активността, вътрешното търсене и външните сметки, като същевременно не изглежда да корелира с представянето на колумбийското песо.

Президентът на страната Густаво Петро, първият колумбийски ляв лидер, промени подхода на към трафика на наркотици. Той се опита да удари наркобосовете, които се облагодетелстват повече от продажбата на наркотици в чужбина, вместо да се насочва към производителите на листа от кока, които са най-слабото звено в производствената верига. Петро търси преговори с основните групи за трафик на наркотици с надеждата да сложи край на шест десетилетия граждански конфликт чрез мирни споразумения.

Новият политически подход към наркотиците улеснява незаконните групи да увеличат производството на кокаин, уверен е Ернандес.

Bloomberg изчислява обема на износа като разлика между производство и конфискации, което означава, че цифрата може да е по-ниска, тъй като изчислението не отчита вътрешното потребление и конфискациите в страните на транзит и местоназначение.