Полицията е арестувала петима българи във връзка с предполагаемото изземване на кокаин за няколко милиона евро на борда на кораб за насипни товари във Фойнс, графство Лимерик, пише ирландският The Journal.

Мъжете са били отведени от кораба "Верила", регистриран в Малта, който е бил задържан под въоръжено наблюдение на гардовете от вторник, когато пристигнал в пристанището.

Вестникът е научил, че наркотиците вероятно са от южноамерикански картел, свързан с европейски наркобанди.

Източници на ирландската медия твърдят, че наркотиците са били готови да бъдат изхвърлени зад борда и на тях е имало GPS проследяващи устройства.

Приема се, че екипажът на кораба е съставен от български и украински граждани, но митническите служители проверяват произхода на екипажа.

Корабът за насипни товари превозва пратка зърно - въпреки че според вписването на кораба в системата за морски трафик той идва от Монреал, източници на The Journal твърдят, че има подозрения, че корабът е поел по заобиколен маршрут към Ирландия.

Предполагаемата пратка е намерена в бали, увити в пластмаса, свързани с въжета и прикрепени спасителни жилетки, които са били подготвени за изхвърляне зад борда - те са намерени в помещение близо до жилищния блок на кораба.

Митническите служби са се качили на кораба при пристигането му във Фойнс по-рано тази седмица и са открили наркотиците. Приема се, че те са получили сигнал от международни агенции за борба с наркотиците, включително от Центъра за морски анализи - наркотици (MAOC-N) в Лисабон, Португалия.

В съобщение се посочва, че петима мъже са задържани тази сутрин, петък, 22 декември 2023 г., във връзка с конфискация на наркотици на товарен кораб в пристанището на Фойнс, Лимерик, като във вторник, 19 декември 2023 г., са иззети около 300 кг кокаин.

"Петимата мъже, на възраст 50, 46, 44, 41 и 35 години, са арестувани за престъпление внос на контролирани наркотици в нарушение на раздел 15(b) от Закона за злоупотреба с наркотици от 1977/84 г., изменен с раздел 82 от Закона за наказателното правосъдие от 2006 г., и всички са задържани в участъците на правителствената агенция "Гарда" в дивизия Лимерик.

Смята се, че последната конфискация е на стойност около 21 млн. евро ( 41.83 млн. лева) и тежи 300 кг - предполага се, че митниците са очаквали по-голям товар, вероятно един тон, когато са нахлули на кораба.