Изборът на яйца в магазините за хранителни стоки става все по-разнообразен. С предлагането на толкова много марки, може да е трудно да изберете кои яйца са най-добри за готвене. Затова експерти коментираха пред Simply Recipes дали е по-добре да изберете яйца с бяла или кафява черупка.

Фермерът Ингрид Абрахам, която отглежда пилета повече от 30 години, казва, че "цветът на черупката на яйцата се определя от породата кокошка, която я снася“. Например, една от най-известните породи пилета за производство на яйца е Легхорн. Тя е ценено заради способността си да произвежда големи количества бели яйца и може би сте виждали много от тези яйца във вашия магазин за хранителни стоки.

Друга порода са оранжевите пилета Роуд Айлънд. Това е друга популярна и плодовита порода, която снася големи кафяви яйца, докато породи като Араукана снасят светлосини и зеленикави яйца, а Марана снасят яйца с тъмнокафяви или кафяви черупки.

Различно оцветените яйца имат ли различен вкус?

Според експерта цветът на черупката не влияе на вкуса на яйцата.

"Хранителната стойност и вкусът на едно яйце зависи повече от условията на живот на пилетата, като диета и достъп до чист въздух“, казва Абрахам.

Тя добави, че времето, прекарано в изскубване на плевели и ровене на почвата за червеи и насекоми, ще разнообрази диетата им. Пилетата, които са свободно отглеждани и хранени на открито, снасят по-здрави яйца, според проучване на Mother Earth News.

"Точно както подхранвате почвата, за да произвеждате по-добри растения, храненето на вашите пилета с балансирана диета ще доведе до по-добри яйца“, обясни птицевъдът Ингрид Лий Ейбрахам.

Има "огромна разлика във вкуса" между пресните яйца от кокошарника и тези, които можете да купите в магазините, казва той. Домашните яйца по-специално винаги са най-добрите.

Цветът на черупката също не влияе върху хранителната стойност или вкуса на яйцата вътре, той просто съответства на породата пиле. Диетата обаче има по-голямо влияние върху качеството на яйцата, така че това означава, че си струва да плащате за яйца, които са отгледани в местни птицеферми, а не за тези от кашона в магазина за хранителни стоки. Следователно не си струва да харчите излишни пари, за да плащате повече за кафяви яйца.