Разследващите журналисти от украинската редакция на Радио "Свобода" научиха имената на членовете на екипажа на руския самолет Ил-76, който се разби в сряда сутринта в Белгородска област - инцидент, при който загинаха всички пътници в самолета и който допълнително засили напрежението между Русия и Украйна. Смъртта на поне трима от екипажа е потвърдена от техните роднини, допълва изданието.

Според радио "Свобода" екипажът на разбилия се самолет е принадлежал към 117-и военнотранспортен авиационен полк, дислоциран в Оренбург в югоизточна Русия. На журналистите е бил предоставен списък с шестима членове на екипажа, които е трябвало да придружават полета.

Според източника роднините са потвърдили смъртта на трима от тях - командира на самолета Станислав Беззубкин, 36-годишен, щурмана Олексий Високин и бордния инженер Андрей Пилуев, 38-годишен.

Смъртта на командира Станислав Беззубкин е потвърдена от съпругата му Марика Беззубкин. Тя е заявила, че е била информирана за това от руското Министерство на отбраната. Тя е допълнила, че за последен път е разговаряла със съпруга си около 07:30 ч. (московско време), когато по думите ѝ той е трябвало да излети от Москва.

Съпругата на бордния инженер Андрий Пилуев е заявила, че знае за смъртта му, но все още не е получила подробна официална информация.

Според открити източници Пилуев е награден с медал "За връщането на Крим" и за участието си във военните действия в Сирия. Смъртта на Олексий Високин е потвърдена от негова братовчедка. Тя е заявила, че е научила за това от родителите му, допълва Радио "Свобода". Под снимката на друг член на екипажа на Ил-76, бордовия радист Игор Саблински, в социалните мрежи се появиха коментари, изразяващи съболезнования за смъртта му.

Предполага се, че полетът е бил обслужван и от бордния инженер Сергей Житенев и заместник-командира Вадим Шмирьов, но Радио "Свобода" не е успяло да провери информацията от независими източници.

Според източници в руските бази данни, мястото на служба на петимата членове на екипажа е посочено като 117-и военнотранспортен авиационен полк.

Същата информация е публикувана от Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна през март 2022 г., като посочва Беззубкин, Високин, Пилуев, Житенев и Саблински в списъка на военнослужещите от 117-и военнотранспортен авиационен полк, "който доставя оръжие и боеприпаси да убива мирни граждани на Украйна". 117 полк е военно поделение №1. 45097 от Оренбургска област.

Според информация от отворени източници (OSINT), консултирана от Радио "Свобода", този полк участва в поддръжката на военни превозни средства, превозващи специални товари за материалното осигуряване на руската армия. Самолетите на този полк са базирани на летището в Оренбург, разположено в югоизточната част на Русия, недалеч от границата с Украйна.

Информацията на руските власти, според която на борда е имало и украински затворници, не може да бъде независимо проверена, посочва още цитираният източник.

Министерството на отбраната на Руската федерация твърди, че на борда на самолета са били 65 пленени украински военнослужещи, които е трябвало да бъдат транспортирани до Белгородска област за размяна, както и шестима членове на екипажа и трима ескортиращи.

От Главното разузнавателно управление на ВСУ съобщиха, че наистина е планирана размяна за 24 януари, но информацията, че на борда на самолета е имало военнопленници, се проверява.

По-късно Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна заяви, че "размяната, планирана за 24 януари, не се е състояла, в същото време агенцията не разполага с данни за това, че на борда са били украински затворници".