Владимир Путин предложил на бойците на ЧВК "Вагнер" Андрей Трошев, с позивна "Седой", да командва военната групировка. Това се заключенията от коментара на руския президент пред всекидневника "Коммерсант", пише CNN.

Изглежда, че Путин е създал разделение между старши бойци от наемническата група "Вагнер" и нейния основател Евгений Пригожин след неуспешния й бунт миналия месец – поне от гледна точка на разказа, излизащ от коментарите му пред "Коммерсант".

Вестникът съобщава за среща, проведена от руския президент пет дни след краха на бунта на "Вагнер" в края на юни – среща, на която са присъствали Пригожин и няколко десетки старши бойци на "Вагнер".

Според медията Путин е заявил на десетки наемници (35 командири, според "Коммерсант") от "Вагнер" на срещата, че сред многобройните възможности за работа, които им е предложил, един включвал те да продължат да се бият под техния пряк командир, човек, който носи позивната "Седой“, което означава " сива коса.'

"Можеха всички да се съберат на едно място и да продължат да служат“, е заявил Путин, "и нищо нямаше да се промени за тях. Те щяха бъдат водени от същия човек, който е бил истинският им командир през цялото време.

— И какво стана тогава? е попитал журналистът на "Коммерсант". "Много хора кимнаха [утвърдително], когато предложих това“, е отговорил Путин.

Кой е Андрей Трошев?

"Седой" е позивната на Андрей Трошев, пенсиониран руски полковник и основател и изпълнителен директор на ЧВК "Вагнер", според документите за санкции, публикувани от Европейския съюз и Франция.

Санкциите на Европейския съюз относно ситуацията в Сирия детайлизират позицията на Трошев като началник на щаба на операциите на групата "Вагнер" в Сирия, която подкрепя сирийския режим.

Трошев е роден през април 1953 г. в Ленинград, в бившия Съветски съюз, според документите за санкциите на ЕС от декември 2021 г.

"Андрей Трошев участва пряко във военните операции на групата "Вагнер" в Сирия. Той е особено ангажиран в района на Дейр Ез Еор“, се добавя в съобщението. "Като такъв, той дава решаващ принос към военните усилия на Башар Асад и следователно подкрепя и се възползва от сирийския режим.“

Санкциите на Обединеното кралство от юни 2022 г. също посочват че "Андрей Николаевич Трошев е главен изпълнителен директор на ЧВК "Вагнер". Следователно той е подкрепял сирийския режим, член е на милицията и е репресирал цивилното население в Сирия.

Неговите сътрудници включват основателя на ЧВК "Вагнер" Димитрий Уткин, който също е бивш офицер от руското военно разузнаване ГРУ, според санкциите на ЕС. Трошев е свързан и с командирите на групата "Вагнер" Александър Сергеевич Кузнецов и Андрей Богатов.

"Севата коса" също е бивш служител на специалния отряд за бързо реагиране на Северозападния федерален окръг на руското министерство на вътрешните работи, според руското онлайн издание "Фонтанка". Освен това е ветеран от войните в Чечня и Афганистан.

За службата си в Афганистан Трошев е награден с два ордена "Червена звезда“ – отличие на Съветския съюз за изключителни заслуги. За заслуги в операцията в Чечения той е награден с два ордена за храброст и медал на ордена за заслуги към отечеството 2-ра степен, съобщават руски медии.

Трошев е сред поканените на прием в Кремъл през декември 2016 г. Снимка, за която се смята, че е от този прием през 2016 г., се е появила в руските медии през 2017 г. и показва Путин заедно с Трошев и Уткин, които носят по няколко медала.

Украйна наложи санкции срещу Трошев на 26 февруари 2023 г.

Междувременно съдбата на основателя на ЧВК "Вагнер" Пригожин остава неясна. Съобщава се, че Пригожин е пътувал до Беларус като част от сделка, постигната с посредничеството на беларуския президент Александър Лукашенко след неуспешния бунт, но беларуският президент е заявил пред CNN миналата седмица, че лидерът на Вагнер сега е в Русия.

Кадри, показващи полицейска акция в помещенията на Пригожин в Санкт Петербург, също повдигат въпроси относно статута му. Пригожин не се е появявал публично от 2 юни.