Най-малко 76% от пълнолетните граждани на Албания искат съюз с Косово, а "против“ идеята се изказват едва 20 на сто. Това показват резултатите от анкета, чието цялостно публикуване предстои, цитирани от електронното издание на прищинския ежедневник Koha Ditore. Те са обявени от Едуард Залошня, автор на много проучвания в Албания, поясняват от редакцията. То е проведено в цяла Албания като част от по-широко балканско изследване.

Така около 1,2% пълнолетните в Албания не желаят гражданин на Косово да живее в квартала, улицата или блока, в който те живеят, докато 1,5% от анкетираните са се изказали против това гражданин на Косово да им бъде колега в работата. В същото време 2,6% от пълнолетните в Албания не желаят гражданин на Косово да им бъде приятел, а 6,7% не искат косовски гражданин да бъде учител на техните деца/внуци.

Процентът на тези, които не желаят гражданин на Косово да им бъде началник на работа, е 7; 7,8% от албанците не желаят косовски гражданин да се ожени за член на семейството им, докато 12% не искат гражданин на Косово да бъде държавен служител в родната им страна.

Анкетата е проведена след тази на Euronews Albania, според която 80% от албанците са за присъединяване към Косово.

Премиерът на Албания Еди Рама определи като провокативен въпроса за обединението на Косово с Албания на съвместната пресконференция с премиера на Косово Албин Курти след края на съвместното заседание на правителствата през ноември в Елбасан. Той обаче подчерта, че неговият вот ще бъде "за“.

"Това е въпрос или провокация, която не разбирам? Ако ме питате хипотезата за мирен референдум за обединението на Албания с Косово, бих нарушил закона за тайната на гласуването и бих гласувал открито в подкрепа на идеята, за да е ясно. В случай, че ме питате дали това ще стане или не, тъй като вие ме провокирате, аз ви провокирам и аз казвам, че това ще стане. Не знам кога ще стане, как ще стане, но знам, че ще се случи някой ден“, цитира изданието думите на Рама.

"Струва ми се, че има повече недоразумение, отколкото разбиране по въпроса за обединението на албанците. Това не е нещо, което избираме или решаваме, това е колективно намерение. Не можем да вземем решение за тези исторически процеси и да определим датата и начините, по които ще се случат“, каза на свой ред Курти.

Превод и редакция: Тереза Герова