Косово трябва да настоява за "връщането“ на Прешево, Медвежда и Буяновац в състава на най-младата държава на Балканите. Това призова председателят на Гражданско движение "Ватра“ Кущим Кадриу, отбелязва електронното издание на прищинския ежедневник Koha Ditore.

"Буяновац, Прешево и Медведжа винаги са били част от Косово, това е общоизвестно. Pрез 50-те години на миналия век с териториални обмени, направени от Югославия, тези общини са разпръснати и остават под юрисдикцията на Република Сърбия... Тази несправедливост трябва да бъде коригирана от властите на Косово – те трябва да настояват пред Сърбия за връщането на тези общини... Трябва да се борим за присъединяване на тези три общини в Косово, ако това не се случи, тогава жителите в Буяновац, Прешево и Медведжа никога няма да се чувстват комфортно“, категоричен бе Кадриу.

"Този въпрос никога не е повдиган в преговорите между Косово и Сърбия в Брюксел... Институциите на Косово и Албания не са се занимавали директно с този случай и не сме получили подкрепа под каквато и да е форма“, каза още Кадриу, призовавайки Прищина и Тирана да предприемат стъпки по въпроса.

Превод и редакция: Тереза Герова