Правителството в Тирана одобри споразумението, постигнато между Съвета на министрите на Албания, Северна Македония и Сърбия за взаимно признаване на оторизирани икономически оператори за сигурност и отбрана, съгласно споразумението в рамките на инициативата за "Отворени Балкани“, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Koha Ditore.

Решението на правителството беше взето в навечерието на посещението на президента на Сърбия Александър Вучич и министър-председателя на Северна Македония Зоран Заев на 20-21 декември в Тирана.

Албания, Северна Македония и Сърбия се договориха да премахнат граничния контрол помежду си от 1 януари 2023 г., като се планира постепенно да се създаде общ пазар за 12-те милиона жители на трите държави.

Предишната среща между лидерите на трите държави в рамките на инициативата "Отворени Балкани“ се проведе в началото на ноември в Белград. В рамките на следващата в Тирана се очаква да бъде подписан меморандум за разбирателство между страните относно разрешителните за работа. Така разрешенията, издадени от някоя от тези страни, ще бъдат валидни за всички членове на инициативата.

На "Отворени Балкани“, инициирани от Албания, Сърбия и Северна Македония, се противопоставят в Косово, Черна гора и Босна и Херцеговина като "продължение на сръбската хегемония в региона“, отбелязват от редакцията.

По повод възраженията срещу инициативата на премиера на Косово Албин Курти, албанският министър-председател Еди Рама многократно е казвал, че "Отворените Балкани“ може да помогнат за решаването на проблемите между Белград и Прищина. Според него "проблемите могат да бъдат решени, само ако всички са заедно“.

Европейският съюз подкрепи инициативата само като част от Берлинския процес, а не извън него.

Рама подчерта, че "Отворените Балкани“ са съвместими с Берлинския процес, инициатива, стартирана от бившия германски канцлер Ангела Меркел, за присъединяване на страните от Западните Балкани към ЕС.

САЩ на свой ред обявиха, че ако всичките шест страни от Западните Балкани не бъдат включени в тази инициатива, тя няма да успее.

Превод и редакция: Тереза Герова