Международна коалиция, водена от САЩ, ще създаде коридор за осигуряване на безопасността на корабоплаването в Червено море, съобщава британският вестник The Financial Times, като се позовава на трима източника.

Планът не предвижда търговските кораби, които преминават през водите на Червено море и протока Баб ел Мандеб, да бъдат ескортирани по отделно, а плавателните съдове на НАТО да им осигурят цялостна защита от атаки с безпилотни летателни апарати и ракети, изстрелвани от йеменските бунтовници. След ескалацията на конфликта в Ивицата Газа те предупредиха, че ще извършат атаки на израелска територия и няма да позволят на свързани с еврейската държава кораби да преминават през водите на Червено море и протока Баб ел Мандеб до прекратяването на операцията в палестинския анклав.

The Financial Times обаче отбелязва, че планирането на операцията е на ранен етап и че са възможни промени.

В отговор на действията на хутите властите на САЩ обявиха сформирането на международна коалиция и подготовката на операция за осигуряване на свободата на корабоплаването и защита на корабите в Червено море. Участниците в операцията, по данни на Пентагона, са Бахрейн, Великобритания, Испания, Италия, Канада, Нидерландия, Норвегия, Сейшелските острови и Франция. Германия също обяви желание да се включи.