Кметът на разположения близо до Неапол град Помпей предложи древния римски амфитеатър за дуела между американските предприемачи Илон Мъск и Марк Зукърбърг.

Според Кармайн Ло Сапио Помпей е "най-доброто място за световно състезание“ между милиардерите. В коментар пред агенция Adnkronos той обясни, че след "контакти с представители на властите“ е останал с впечатлението, че "изборът ще падне върху Помпей“. По думите му провеждането на битката ще помогне за набирането на 200 милиона евро, които ще бъдат предоставени две педиатрични болници.

"Предложихме амфитеатъра. Доколкото разбрах, от съображения за сигурност няма да има многохилядна публика, но той (двубоят - бел. ред.) ще се излъчва в социалните мрежи по целия свят“, отбелязва кметът.

Амфитеатърът в Помпей е най-старата оцеляла подобна римска конструкция. Построен е през  70 г. пр.н.е. Самият древен град е погребан под слой вулканична пепел в резултат на изригването на Везувий през 79 г. сл. н. е.

Освен Помпей и няколко други италиански града издигнаха своите кандидатури за дуела. Кметовете на Беневенто и Таормина, както и президентът на целия регион Калабрия, обявиха готовност да бъдат домакини на битката.

Кметът на Флоренция Дарио Нардела направи "хуманистично“ предложение за провеждане на дуел между Мъск и Зукърбърг под формата на "битка на идеи“ с обсъждане на глобализацията и изкуствения интелект.

Миналата седмица Министерството на културата в Рим потвърди за преговори за дуел между американските предприемачи. Според министъра на културата Дженаро Санджиулиано битката им няма да се състои в Рим. Преди това Мъск каза, че е разговарял с италианския премиер Джорджия Мелони и Санджиулиано за избирането на "епично място“ за двубоя.

Според вестник Corriere della Sera Помпей и древният амфитеатър във Верона се считат за фаворити за домакини на двубоя.