В петък (27 септември) кметът на Ню Йорк Ерик Адамс не се призна за виновен по федералните обвинения за приемане на подкупи и незаконни вноски за предизборната кампания от турски граждани, докато демократът устоява на нарастващите призиви от собствената си партия да подаде оставка, пише Reuters.

64-годишният Адамс е направил изявлението си пред съдията по вписванията на САЩ Катрин Паркър по време на първото си явяване по делото във федералния съд в Манхатън. 

"Не съм виновен, ваша чест", е заявил Адамс, когато Паркър го е помолил да пледира.

Адвокатът му Алекс Спиро заявява, че следващата седмица ще подаде молба за отхвърляне на обвиненията. Следващото заседание на Адамс в съда ще се състои на 2 октомври.

Кметът е освободен, без да се налага да внася гаранция, при условие че няма да контактува със свидетели или хора, посочени в обвинителния акт. Паркър е заявил, че ще има изключения за служителите и членовете на семейството му, стига да не обсъжда с тях подробности от обвинителния акт.

В обвинителния акт, оповестен ден по-рано, федералните прокурори твърдят, че турски дипломати и бизнесмени незаконно са превеждали пари за кампанията на Адамс и са го обсипвали с луксозни привилегии, включително самолетни билети за бизнес класа, луксозни хотелски престои и ястия в елитни ресторанти.

В замяна на това през 2021 г. Адамс е оказал натиск върху градските власти да разрешат откриването на новото 36-етажно консулство на Турция, въпреки опасенията за безопасността, твърдят прокурорите.

Министерството на външните работи на Турция, кабинетът на президента и посолството във Вашингтон не са отговорили на молбите за коментар от страна на британсаката агенция.

След изслушването Спиро е заявил пред репортери, че обвиненията се основават на твърденията на служител на Адамс, който невярно е замесил Адамс. Той омаловажи тежестта на обвиненията и е заявил, че очаква те да бъдат отхвърлени.

"Това дори не е истинско дело. Това е дело за корупция при обновяване на авиокомпания".