Във федерален обвинителен акт от 57 страници с пет точки, който бе оповестен в четвъртък сутринта, кметът на Ню Йорк Ерик Адамс е обвинен в подкуп, измама по електронен път и приемане на неправомерни вноски за предизборната си кампания, пише ABC News.

Адамс е обвинен конкретно в подкуп, искане на незаконни чуждестранни вноски за предизборна кампания, измама по електронен път и заговор за извършване на измама по електронен път - обвинения, които излагат кмета на риск лишаване от свобода, ако бъде осъден.

Кметът е обвинен, че е взел незаконни вноски за кампанията и подкупи от чуждестранни граждани в замяна на услуги, които включват подпомагане на турски служители да получат одобрения за пожарна безопасност за нова дипломатическа сграда в града.

Предполагаемото поведение на Адамс предшества времето, когато той е бил кмет. Обвинителният акт включва снимки на луксозни хотелски стаи и други облаги, които той може да е използвал.

Ерик Адамс, който е дал изявление твърди, че ще "продължи да работи въпреки наказателното дело", като обвиненията "не са го изненадали".

"Ще продължа работата си както обикновено... Очаквам възможността да се защитя", заявява Адамс пред репортери.

Той твърди, че делото е "съпроводено с изтичане на информация в продължение на месеци, така че обвиненията на служителя не го изненадват".

Речта на Адамс пред репортерите на улицата е съпроводена с викове на активисти, че "това е срамен ден за чернокожата общност".