Руската армия няма да може да стигне до Харков, сигурен е кметът на града Игор Терехов. Той освен това увери, че 95% от втория по големина украински град са проукраински настроени в интервю пред "Украинская правда“.

На въпрос дали има план Б в случай, че руснаците дойдат в Харков, кметът отговори: "Няма да дойдат в Харков, сигурен съм в това“.

Той също така увери, че отбранителните сили, властите и жителите на Харков ще защитават града докрай.

Според Терехов той не е напуснал Харков по време на първия опит на руснаците да го превземат и няма намерение да напуска.

Градоначалникът добави, че сега, въпреки последните обстрели и информацията за възможно руско нападение над града, там живеят 1,3 милиона души и няма вълна от отлив на жители.

Освен това Терехов, цитирайки данни от социологически измервания, увери, че абсолютното мнозинство от жителите на Харков имат проукраински настроения.

"Защо Харков беше смятан за проруски ватнически град? Бяхме много обидени от това. 95% от жителите на Харков имат сериозни проукраински настроения, 3% са проруски, 2% са и тук – и там. Вече никой не ни смята (харкочани) за ватници. Ние сме доказали на всички, че сме Украйна“, настоява той.