За втори пореден ден климатичните активисти от движението Letzte Generation ("Последно поколение“) успяха да парализират работата на две големи летища в Германия. В сутрешните часове на деня въздушният трафик на най-голямото летище в страната – Франкфурт на Майн, бе изцяло преустановен заради акция, съобщава изданието Der Spiegel.

Няколко демонстранти успяха да излязат на територията на летището и да се залепят за пистата, така че излитанията и кацанията на самолети бяха спрени за няколко часа, съобщиха от пресслужбата на федералната полиция.

В момента въздушният трафик е възстановен частично, излитанията и кацанията отново се извършват, но не всички писти все още се използват пълноценно, допълни говорител на летището.

Междувременно пътниците са призовани да проверяват статута на полетите си на уебсайтовете на авиокомпаниите предварително.

В сряда активисти на същото движение също спряха за няколко часа работата на летище Кьолн/Бон, което е шестото по големина в Германия по пътнически трафик: рано сутринта, петима души влязоха на летището и се залепиха за пистата.

От полицията съобщиха, че срещу активистите е образувано наказателно дело за нарушаване на Закона за събранията, опасно вмешателство във въздушното движение и нарушаване на границите.