Европа може да понесе значителни икономически последици, възлизащи на около 7% от нейното производство до края на века, дори при успех в усилията да се овладее повишаването на глобалните температури до 1,5 градуса по Целзий над прединдустриалното ниво, съобщава Bloomberg, като се позовава на документи от Европейската комисия.

Промяната на климата ще има по-тежко влияние в Южна Европа, като средната температура на континента ще се повиши със значителните три градуса при сценарий на глобално покачване на термометрите с 1,5 градуса по Целзий, се твърди в доклада на ЕК.

Планът допълнително предупреждава, че в случай че глобалното затопляне надхвърли определените като целеви нива, въздействието ще бъде още по-драматично, като икономиката на Европейския съюз може да загуби около 2,4 трилиона евро от своя брутен вътрешен продукт в периода между 2031 и 2050 година.

Освен мерките, предложени по отношение на мониторинга на метеорологичните условия и борбата с дезинформацията по темата, Брюксел обмисля да наложи минимални стандарти за устойчивост на климата за всички в Блока. Следователно обществените поръчки, които съставляват около една седма от БВП на 27-те държави-членки, ще трябва да вземат предвид различните рискове от екстремните метеорологични условия, както и да използват още повече възобновяеми енергийни източници.

Освен това Европейската комисия възнамерява да създаде комитет, включващ представители на основните кредитори на Блока, т.е. Европейската централна банка и Европейската инвестиционна банка, както и частни кредитори, които да имат за задача да подпомагат финансирането на устойчивостта.

В друга разпоредба се предвижда засилване на строителните стандарти, за да могат европейските сгради, транспортна и енергийна инфраструктура да се справят с екстремните климатични условия. Брюксел отбелязва, че само шепа държави-членки всъщност са изготвили планове относно устойчивостта на своите електрически мрежи.

И накрая, ЕК планира да бъде домакин на международен симпозиум за управление на глобалния климатичен риск през следващата година, на която ще бъдат поканени представители на различни държави, финансисти и други компетентни организации.