Китайският язовир "Трите клисури“, най-големият водноелектрически язовир в света, е истински гигант за инфраструктурен проект. А идеята, че е толкова голям, че влияе върху въртенето на Земята, всъщност не е толкова пресилена, пише IFLScience.

Разположен в централната китайска провинция Хубей, язовирът Трите клисури обхваща най-дългата река в Евразия, Яндзъ. Той използва водния поток от три близки клисури - Кутанся, Уся и Силинся - за да завърти турбини и да генерира електричество.

Твърденията за неговата способност да променя въртенето на Земята изглежда са се появили след публикация на НАСА от 2005 г., която изследва как катастрофалното земетресение и цунами в Индийския океан от 2004 г. са повлияли на този процес. Той обяснява как промяната на разпределението на масата на Земята може да има много малък ефект върху инерционния момент на планетата, концепция във физиката, която описва колко трудно е да се върти обект около дадена ос. Това е същият феномен, който обяснява как състезател на кънки може да увеличи скоростта на своето въртене, като придърпа ръцете си по-близо до тялото си.

По същия начин въртенето на Земята може да се промени след земетресение поради движението на тектоничните плочи. Учените от НАСА показаха, че точно това се е случило през 2004 г. след земетресението в Индийския океан. Разтърсвайки сеизмичната структура на планетата, земетресението промени разпределението на нейната маса и намали продължителността на деня с 2,68 микросекунди.

На теория масивно преместване на водата може да направи същото. В бележка от 2005 г. д-р Бенджамин Фон Чао, геофизик в Центъра за космически полети Годард на НАСА, обяснява, че гигантският китайски язовир е в състояние да побере 40 кубични километра вода. Според неговите изчисления подобно движение на масата ще увеличи продължителността на деня с 0,06 микросекунди и ще измести положението на полюсите на Земята с около 2 сантиметра. Това не е много, дори в сравнение с незначителните последици от гигантски земетресения, но е доста значимо за структура, създадена от човека.

Хората влияят на въртенето на Земята и по други начини. Подобен ефект сега се причинява от изменението на климата и неговото въздействие върху разпределението на масата на Земята. С повишаването на температурите полярните ледени шапки се топят и тропическите морски нива се покачват, което води до натрупване на повече маса на екватора на планетата, отколкото на нейните полюси. На свой ред ще изпитаме забавяне на въртенето на Земята и много леко увеличаване на продължителността на деня.

Този ефект е незначителен за нашето ежедневно възприятие за живота на планетата Земя, но може да причини объркване в работата на свръхпрецизни устройства за измерване на времето, като например атомни часовници. Този проблем накара някои учени да твърдят, че светът ще трябва да въведе отрицателната високосна секунда - тоест минута с 59 секунди - през следващото десетилетие.