Китайският външен министър Чин Ган на среща с руския си колега Сергей Лавров в щата Гоа и обяви готовността на китайската страна чрез сътрудничество с Руската федерация да даде реален принос за уреждането на украинската криза. Това съобщи китайското външно министерство, цитирано от ТАСС.

"Китай упорито ще насърчава мирните преговори. Ние сме готови, чрез контакти и координация с Русия, да дадем реален принос за политическото уреждане на украинската криза", заяви Чин Ган.

По време на срещата той е посочил засилването на взаимодействието между Пекин и Москва след посещението на китайския президент Си Дзинпин в Русия през март. "Китай и Русия на всички нива поддържат все по-активни контакти помежду си, насърчават сътрудничеството във всички области“, подчертава Цин Ган.

Китайският дипломат уточнява, че КНР ще се стреми да приложи на практика важния консенсус, постигнат между Си Дзинпин и руския президент Владимир Путин. "Китай е готов <...> да укрепва стратегическите контакти с Руската федерация, да укрепва и задълбочава сътрудничеството във всички области“, обобщава той.

И двете страни, както е отбелязано, са потвърдили намерението си да засилят координацията в такива важни многостранни платформи за международно сътрудничество като Шанхайската организация за сътрудничество, БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка), Г-20 и ООН, заедно "да се съпротивляваме всички прояви на хегемония, за защита на общите интереси на нововъзникващите пазари и развиващите се страни, за поддържане на равенството и справедливостта в света", цитира изданието.