Китайски хакери, които са проникнали в системите на американската телекомуникационна компания Verizon, са се насочили към телефони, използвани от хора, свързани с кампанията на кандидата за президент на Демократическата партия Камала Харис, съобщава Reuters.

Според съобщения в медиите кандидатите за президент и вицепрезидент на Републиканската партия Доналд Тръмп и Джей Ди Ванс също са били обект на атака.

Кампанията на Тръмп е била уведомена тази седмица, че Тръмп и Ванс са били сред редица хора в правителството и извън него, чиито телефонни номера са били обект на атака чрез проникване в телефонните системи на Verizon.

Стивън Чунг, директор по комуникациите на кампанията на Тръмп, е заявил, че вицепрезидентът Харис е "насърчила“ Китай и Иран да атакуват американската комуникационна инфраструктура, за да попречат на Тръмп да се върне на поста си.

Кампанията на Харис не е отговорила на запитванията за коментар.

Макар да отбелязва, че не е запознато с конкретната ситуация, китайското посолство във Вашингтон посочва, че Пекин се противопоставя на кибератаките под всякаква форма и се бори с тях.

"Президентските избори са вътрешни дела на САЩ. Китай няма намерение и няма да се намесва в американските избори“, заяви говорител на посолството, цитиран от Reuters.

Кампанията на Тръмп бе атакувана от свързани с Иран хакери в началото на тази година. Министерството на правосъдието на САЩ обвини трима членове на  Корпуса на стражите на Ислямската революция (КСИР).

ФБР и Агенцията за киберсигурност на САЩ отбелязаха в съвместно изявление в петък, че разследват неразрешен достъп до търговска телекомуникационна инфраструктура от хора, свързани с Китай.

От компанията Verizon заявиха, че са наясно със сложния опит за предполагаемо въздействие върху американските телекоми с цел събиране на разузнавателна информация и добавиха, че работят с американските правоприлагащите органи.

Превод и редакция: Радослав ВЕЛКОВ