Закупуването на американски оръжия от Тайпе ще тласне Тайван към опасността от война, заяви Жан Сяоган, официален представител на китайското министерство на отбраната, цитиран от сайта на ведомството.

"Ръководството (управляващо в Тайван) на Демократическата прогресивна партия, в свои собствени интереси, харчи пари, спечелени с потта и кръвта на народа на Тайван, за да купува американски оръжия, това няма да спре тенденцията на пълно обединение на родината, а само ще тласне Тайван към опасна ситуация, опасна и ужасна война“, предупреди той.

Ситуацията около Тайван се влоши значително след посещението на тогавашния председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси на острова в началото на август 2022 г. Китай, който смята региона за една от своите провинции, осъди посещението на Пелоси като подкрепа на САЩ за тайванския сепаратизъм и проведе широкомащабни военни учения.

Официалните отношения между централното правителство на Китайската народна република и Тайван са прекъснати през 1949 г., след като силите на Гоминдан, водени от Чан Кайши, победени в гражданската война, се преместват на острова. Пекин не признава суверенитета на региона и гледа ревниво на контактите на други страни с него, като настоява за спазване на политиката "единен Китай“. Това означава, че Тайван е неразделна част от територията на страната, а властите на КНР са единственото законно китайско правителство.