Авионосна ударна група от Военноморските сили на Народноосвободителаната армия на Китай (НОАК), водена от самолетоносача "Шандун“, премина през Тайванския пролив. Това съобщава ТАСС, позовавайки се на министерството на отбраната на Тайван.

"Днес, 11 декември, отряд кораби, воден от самолетоносача "Шандун“, премина западно от средната линия на Тайванския пролив от север на юг“, се казва в изявление на ведомството.

В информацията се отбелязва, че тайванските военни са наблюдавали групата самолетоносачи и са контролирали нейните движения.

Напрежението в Тайванския проток възникна след посещението на тогавашния председател на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси в Тайпе на 2-3 август 2022 г. Оттогава НОАК редовно изпраща свои кораби и самолети в района на Тайван.

След Пелоси няколко делегации от американски законодатели и губернатори посетиха острова. В Пекин смятат подобни посещения за провокации, намеса във вътрешните работи на КНР и подкрепа за движението за независимост на Тайван.